p

zdjecia na tym blogu sa wylacznie moja wlasnoscia,robione przezmnie. jesli jest inaczej staram sie podac adres skad je mam. jeli ktos chcialby wkorzystac zdjecia prosze o kontakt ze mna

wtorek, 11 stycznia 2011

LEPTOWINA W SOSIE -czyli jak byc dobra zona.

Wczoraj trafila mi sie impeza integracyjna z pracy. Szykowalam sie na nia od rana,poniewaz dawno nigdzie nie bylam to z radoscia poszlam. Wrocilam pozno w nocy,maz niespal ,czekal kiedy wroce i jakos tak mi sie wrocilo po polnocy. Ze smiechen na ustach i jeszcze dluga godzine opowiadalam mu swoje wrazenia. Rano obudzil sie do pracy i stwierdzil, ze to moja wina ze sie niewyspal. A ja moglam jeszcze pospac i tak pomyslalam ze moze jakis dobry obiadek zrobie ,podlize sie hehe.Moze znow jakas imprezka sie trafi tym bardziej ze wolowine mialam przygotowana dzien wczesniej a umnie od myslenia do czynu krotka droga tym bardziej jesli ma sie mi przysluzyc. miam ,miam




male migawki z imprezki ,drinki po angielsku.Szefostwo ustawilo 30 szklanek z mocnym alkoholem na to 30 kieliszkow z jakims slodkim alkoholem chyba jakis mocny likier. pchnal jeden kieliszek i wszystkie posypaly sie jak domino.Wpadlo do srodka i tak sie to pilo.Wyrazny smak mocnego alkoholu i slodki przenikaly sie razem.



pzygotowania do wyjscia





jeszcze male poprawki gdzieniegdzie




przepis na PIECZEN PO ANGIELSKU-SZPIKOWANA WOLOWINA


potrzebujemy

marynata

3 lyzki soku z cytryny

lyzka oliwy

czubata lyzka ziol prowanslskich

duzy ladny kawalek wolowiny pieczeniowej(zrazowka .rostbef )

pare zabkow czosnku.

troche sloniny (ja dalam dwa duze paski w plasterkach)
skladniki
=- 2 lyzki oliwy i masla

2cebule

lisc laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego
2 nieduze marchewki
kawalek selera
mala pietruszka
sol,pieprz i lyzka przecieru pomidorowego
najpierw dzien wczesniej trzeba zamarynowac miecho w podanej marynacie .Wystaczy wszystko razem wymieszac i do lodowy na noc
drugi dzien zamarynowane miecho ponakluwac -w dziurki powkladac zabki czosnku i posiekanej sloniny
wrzucic to na patelnie z tluszczem czyli z oliwa i maslem.Obsmazyc z wszystkich stron. zeby scielo sie bialko. Obsmazony kawalek miecha wlozyc do garnka wiekszego niz mieso zeby niewystawalo gora. Pozniej na pozostalym tluszczu zrumienic cebule grubo pokrojone w plasty i wrzucic do gara. Wlac tyle wody zeby zakrywalo mieso,dodac ziele i liscie i jak sie zacznie gotowac to dorzucic obrana marchewke pokrajana w duze czesci i seler i pietruszke.Przyprawic sola i pieprzem. Przykryc i gotowac ,co jakis czas przewracac zeby ladnie sie obgotowalo-na malym ogniu gotowac godzine lub troche dluzej az mieso bedzie miekkie. obgotowane mieso wyjac wlozyc do zaroodpornego polmiska.Sos zmiksowac ,dodac przeciez pomidorowy.Polac mieso na polmisku wstawic do piekarnika i troche podpiec-tak z pol godzinki. a potem mozna juz podawac. super smakuje z pieczonymi ziemiakami
przepis na mocny drink karnawalowy
na jedna porcje
1ooml czystej wodki
50ml soku z jablek
sok z 1 cytryny
jeden kieliszek wisniowki lub likieru wisniowego tego co jest slodsze
wymieszac wodke sok z jableki sok z cytryny w szerokiej szklance
wlozyc do srodka kieliszek ze slodkim alkoholem i mozna pic .
smacznego



1 komentarz:

  1. taka pieczeń to dopiero musi być pyszna!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń