500g maki pszennej zwyklej
+1/2 lyzeczki soli
1 lyzka cukru
15g masla lub soli -jak kto woli ;))))))))))
7g suszonych drozdzy-ostatnio tylko takie uzywam ,bo w Polskim sklepie trudno dostac
300 ml cieplej wody ale nie goracej zeby drozdze sie nie spazyly
wszystko razem wymieszac na koncu dodac wode po trochu .jak nie klei sie zbytnio do reki wlozyc do lekko natluszczonej foremki ,poczekac az wyrosnie i do pieca na 230 a po 15 minutach 200st.trzymac tak z 20 minut az sie ladnie lekko zbrazowi .
przepis na chleb razowy
uwazam ze pyszny
500 g maki razowej grubomielonej.
25g masla
1/2lyzeczki soli
7g suszonyc drozdzy to wychodzi tak kopiasta lyczeka od herbaty
330ml cieplej wody
2 lyzki stolowe miodu
i moze byc mak ,soja.pestki dyni sezam
zmiksowac wszystko razem wedlug listy odstawic do wyrosniecia, jak wyrosnie mozna posmarowac pedzelkiem z woda i posypac pozostaloscia nasion
tak jak poprzednio 230 stopni a potem po 15 minutac 300 .ja pieklam razem z tym ze razowiec dluzej 20 minut siedzial
zycze smacznego .clebek najlepiej smakuje z twarozkiem i dzemem domowej roboty
sfustrowana majowa babcia
...oj!...jaki smakowity chlebek...ja na diecie i nie mogę chlebka....pozdrawiam Halinko...
OdpowiedzUsuńAle piekny bialy chlebus..u mnie takiego nie kupisz same gnioty..musze sie wziac tez za pieczenie a noz mi co z tego wyjdzie,,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń