p

zdjecia na tym blogu sa wylacznie moja wlasnoscia,robione przezmnie. jesli jest inaczej staram sie podac adres skad je mam. jeli ktos chcialby wkorzystac zdjecia prosze o kontakt ze mna

wtorek, 22 lutego 2011

NA FRASUNEK NAJLEPSZY TRUNEK

Na frasunek najlepszy trunek jak mawial jeden z najlepszych pozytywnych postaci Kapitan Nowicki z przygod Tomka Wilmowskiego.Coprawda ja tu niebede podawac przepisu na napoj wyskokowy ale ,no wlasnie ale przy okazji przegladania blogu Mony wpadl mi do glowy przepis na kwas chlebowy .Wow nawet mi sie zrymowalo hehehe. przepisik cudny tylko skad ja tego chleba wezme.no musze sobie upiec. A ze czlowiek z problemami to by najlepiej jadl cos dobrego no to chlebek upieklam -jeden pszenny taki najzwyklejszy na drozdzach dla mojego Mikisa bo to chlopie to tylko lubi jesc najgorzej niezdrowe rzeczy. Bialy chleb,mieso wieprzowe,i mnostwo ciasta.

a dla siebie chlebek ciemny razowy z dodatkiem miodu ;) a co tam.

przepis na chlebek pszenny
500g maki pszennej zwyklej
+1/2 lyzeczki soli
1 lyzka cukru
15g masla lub soli -jak kto woli ;))))))))))
7g suszonych drozdzy-ostatnio tylko takie uzywam ,bo w Polskim sklepie trudno dostac
300 ml cieplej wody ale nie goracej zeby drozdze sie nie spazyly
wszystko razem wymieszac na koncu dodac wode po trochu .jak nie klei sie zbytnio do reki wlozyc do lekko natluszczonej foremki ,poczekac az wyrosnie i do pieca na 230 a po 15 minutach 200st.trzymac tak z 20 minut az sie ladnie lekko zbrazowi .
przepis na chleb razowy
uwazam ze pyszny
500 g maki razowej grubomielonej.
25g masla
1/2lyzeczki soli
7g suszonyc drozdzy to wychodzi tak kopiasta lyczeka od herbaty
330ml cieplej wody
2 lyzki stolowe miodu
i moze byc mak ,soja.pestki dyni sezam
zmiksowac wszystko razem wedlug listy odstawic do wyrosniecia, jak wyrosnie mozna posmarowac pedzelkiem z woda i posypac pozostaloscia nasion
tak jak poprzednio 230 stopni a potem po 15 minutac 300 .ja pieklam razem z tym ze razowiec dluzej 20 minut siedzial
zycze smacznego .clebek najlepiej smakuje z twarozkiem i dzemem domowej roboty
sfustrowana majowa babcia


2 komentarze:

  1. ...oj!...jaki smakowity chlebek...ja na diecie i nie mogę chlebka....pozdrawiam Halinko...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piekny bialy chlebus..u mnie takiego nie kupisz same gnioty..musze sie wziac tez za pieczenie a noz mi co z tego wyjdzie,,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń