p

zdjecia na tym blogu sa wylacznie moja wlasnoscia,robione przezmnie. jesli jest inaczej staram sie podac adres skad je mam. jeli ktos chcialby wkorzystac zdjecia prosze o kontakt ze mna

sobota, 26 lutego 2011

imieninki chlopca i dziewczynki-czyli ciezki sernik Nieslawy hehe

moze muffinka na zachete?hehe
Dziewczyny dzisiaj post imieninowy.Moj Ksiaze (prawie jak z bajki o zabie gdzie trzeba zabe calowac zeby coc troche do ludzia bylo podobne) ma dzisiaj imieniny. Leniwe to chopisko jak taka zaba siedzi nadymany bo nic slodkiego nie ma ,a sam niepiecze choc cukiernik.Musiala sie ksiezniczka wziac i upiec. Serniczek Misia tak sie nazywa hahhahaha. Nazwa pochodzi od tego ze kiedys w zamierzchlych czasach zachcialo mi sie piec ciasta na zamowienie a ze ja kulawa do pieczenia bo namowilam Mikisa zebysmy ciasta piekli. Jemu przybylo obowiazku a mi wiecej pracy w reklamie hehhe.Udalo sie nie bylo zle ale w miare jedzienia oczywiscie nie ciasta,apetyt rosnie.Otworzylismy sklep i sprzedawalismy nasze czyli misiowe ciasto. Klienci w sklepie slyszeli jak wlolam Misiu -przynies no jeszcze twojego sernika i za kazdym razem kiedy chcieli tego sernika pytali -a misiowy sernik jest?
bo mielismy jeszcze inny z piekarni . i tak sie zostal misiowym sernikiem.
tym razem nie podam przepisu na sernik Misia ale inny na sernik ciezki Nieslawy
.wczoraj rozmawialysmy z kolezanka na temat sernika i doszlysmy do wniosku ze serniki takie co byly pieczone 100 lat temu hehehe byly najlepsze z piekarni w Nowym Porcie w Gdansku. taki gdzie duzo lukru miam pychota.
niestety sernik Misia to tajemnica wiec nie moge zdradzic bo Mikis by mnie zjadl zamiast bekonu na sniadanie heheh
podaje wiec przepis na Ciezki sernik Nieslawy
1kg tlustego twarogu
2/3 szklanki cukru i rodzynek
4 jajka
1szklanka smietany 30%
po dwie kopiaste lyzki maki pszennej i ziemniaczanej
sok z cytryny i skorka
100 g masla lub margaryny
najpierw trzeba zmielic porzadnie twarog -ja to robie w malakserze .mieli sie na twarozek homo.do tego trzeba dodac tluszcz
potem cukier potem maka a potem jajka tak wszystko razem.na koncu smietana i rodzynki ale tylko wrzucic do masy i wymieszac lekko a i zapomnialabym sok z cytryny i skorka.
to sama masa sernikowa
teraz spod
jest to zwykle ciasto kruche -tylko musi byc krotko mieszne bo inaczej zrobi sie guma a ma byc kruce jak herbatnik.
wylozyc kruche ciasto na blaszke na to wylac mase twarogowa i do pieca
180st przez 1.5godziny
i trzeba patrzec jak sie gora ladnie podpiecze powinna lekko pekac wtedy jest dobra.
wyjac sernik do wystudzenia.
wystudzony sernik nakryc najlepiej duza taca gdzie caly sie zmiesci i odwrocic tak zeby ciasto lezalo "plecami do gory" wtedy plecki przykryc jakas ladna serwetka i nakryc wlasciwym talerzem lub taca ozdobna i znow odwrocic tak zeby znow lezalo na pleckach .teraz mozna ladnie polukrowac i posypac jeszcze trosze skorka z cytryny ale niekoniecznie.zapraszam smacznego

ps ile to sie trzeeba zab nacalowac zeby trafic na wlasciwego ksiecia bleeeeeeeee

1 komentarz:

  1. co do żab , nie mam pojęcia !
    KonKata

    OdpowiedzUsuń